Duurzaam op Rombouts  

Kun je leren om duurzaam te denken? Carbooncollege Rombouts in Brunssum stond woensdag 10 februari geheel in het teken van duurzaamheid en Cradle 2 Cradle. Met lezingen, workshops en excursies leerden de deelnemers aan deze dag dat duurzaam denken wel degelijk eigen te maken is.

 

De dag werd op dinsdagavond geopend met een lezing van Roger Cox, advocaat en directeur van de Planet Prosperity Foundation. Hij zette kernachtig het belang van Cradle 2 Cradle uiteen. Volgens Cox moeten vooral productiemethoden onder de loep genomen worden; het afval dat we produceren wordt in zijn visie voeding voor de natuur of het wordt volledig hergebruikt zonder schade aan te richten. Na deze  woorden kon het publiek zelf inspiratie opdoen bij de film 'Afval is voedsel' en bij de expositie in de Brunssumse bibliotheek. Deze expositie is nog open voor het publiek tot en met 3 maart.
Op woensdag spraken talloze bekendheden uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap. Leerlingen uit de bovenbouw van het Romboutscollege leerden van Toyota Mengelers over de toekomst van onze mobiliteit, de provincie legde het duurzame karakter van de nieuwe Buitenring Parkstad uit en Rob Vermeulen gaf een inspirerende lezing over de vermarkting van duurzame producten. Rinus van den Berg, ontwerper bij DSM en docent aan de TU Eindhoven, legde het Cradle 2 Cradle-principe nog eens haarfijn uit: 'Afval is voedsel en ontwerp is een kiem'. Deze en de vele andere lezingen werden druk bezocht en je kon in de lokalen een speld horen vallen.

Terwijl de gasten en de leerlingen uit de bovenbouw de lezingen bezochten, gingen de onderbouwleerlingen zelf aan de slag tijdens de  workshops in Continium in Kerkrade in de school, waar onder andere gebruiksartikelen werden gemaakt van plastic zakken. Voor enkele klassen was een excursie naar Van Houtum Papier in Swalmen georganiseerd; een bedrijf dat bijzonder duurzaam produceert.

Je kunt leren om duurzaam te denken. Enkele leerlingen van het Romboutscollege besloten om een milieuraad binnen de school op te richten. Zij zorgen ervoor dat duurzaam denken ook duurzaam handelen wordt.

 

   
Home